MCD Supermarkt

Mijn MCD Aagtekerke

Kies hier uw winkel

Brabantse pruimen: geteeld met passie en trots

Wist je dat de pruimentijd van half juli tot en met september loopt? Met de uitdrukking ‘Tot in de pruimentijd’ zeg je dus eigenlijk ‘Tot in de zomer’. En zo gek is deze uitdrukking nog niet, want van in de zomerperiode worden de pruimen geplukt!

In Ophemert worden de lekkerste pruimen geteeld en die vind je bij ons in de winkel! Jan en Maaike Timmer telen meerdere soorten zoals de Opal, Jubileum, Avalon, Anna Spath, Reine Victoria, wijnpruimen en Kwets. 

Groei en bloei
In april krijgen de pruimenbomen bloemen. De meeste bloemen groeien door bestuiving (zelf bestuiving en met hulp van de wind en insecten) uit tot een pruim. Elke boom heeft trossen pruimen aan zijn takken hangen. Sommige pruimen zijn niet goed: ze zijn te klein of niet sterk genoeg. De boom laat deze pruimen zelf los. 

Tijdens de groei en bloem van de pruimen hoeft Jan alleen af en toe het gras tussen de bomen te maaien en te bemesten. Tijdens de bloei snoeit Jan de bomen ook nog. Tijdens onze wandeling door de boomgaard laat Jan zien hoe de pruimen groeien en hoe je een slecht pruim eruit ziet de boom zelf laat vallen. 

Plukken maar!
De pruimen van Jan en Maaike zijn allemaal van hoge kwaliteit. Dit komt mede door de plukkers en hun pluktechniek. Tijdens het plukseizoen worden dagelijks pruimen geplukt. ’s Morgens rond 8 uur beginnen de plukkers (rond deze tijd is de dauw van de pruimen af). Een pruim die vandaag nog niet rijp is, kan dit morgen wel zijn. De plukkers letten hierop en selecteren de pruimen ook op kwaliteit. Pruimen met windschade (minder mooi, maar nog net zo lekker) worden apart gehouden. Alleen de mooiste, beste en rijpste pruimen komen in onze winkels terecht!

Geplukte pruimen worden zo snel mogelijk gekoeld zodat ze langer vers en dus lekker blijven! Als je ze thuis ook in de koelkast bewaard, kun je je pruimen tot wel 3 weken bewaren. Wil je een pruim eten, haal hem dan uit de koelkast en laat hem op temperatuur komen. Een ijskoude pruim is niet te pruimen!

De pruimen die niet in onze winkels belanden worden gebruikt voor sap en jam. Jan en Maaike eten zelf ook lekker van hun pruimen. Tijdens het plukken natuurlijk, maar ook ’s morgens geprakt bij het ontbijt, verwerkt tot compote of tot jam. 

Trots en passie
De favoriete pruim van Jan is de opalpruim en van Maaike de Avalon. Het verschil tussen de pruimen zit hem vooral in de smaak, de opalpruim is lekker zoet en de Avalon iets minder. Daarnaast is de pluktijd anders. In juli wordt de opal geplukt en de Anna Spath-pruim in september. Zo kan het plukken verspreid worden en kunnen we langer genieten van Jan’s pruimen.  

Jan en Maaike praten vol trots en passie over hun pruimen. Dat ze dit al 45 jaar doen is duidelijk te merken! Jan laat vol trots de oudste bomen zien die hij heeft (al 45 jaar!). Aan deze bomen groeien ook nog steeds pruimen. De kleinkinderen van Jan en Maaike gebruiken deze bomen als hangplaats. De horizontaal gegroeide takken hebben een lekker bedje mos waarop je tijdens een zomerdag heerlijk kunt liggen!

Lees verder


Kersen uit de Hoeksche Waard

Geboren en getogen in de Betuwe is kersenteler Gijsbert van Randwijk letterlijk opgegroeid tussen de fruitbomen. Als klein jongetje was hij al gek op kersen. In de boomgaarden in de buurt was hij dan ook vaak te vinden om te snoepen van de kersen die niet waren geplukt.

Van jongs af aan riep Gijsbert dat hij later als hij groot was ook kersen wilde telen. Maar dan moesten de bomen zo gekweekt zijn dat ze niet meer zo hoog waren (7 meter). Kersenbomen worden nu zo gekweekt dat ze maximaal 3,5 meter hoog worden. In de Hoeksche Waard vindt u de kersenboomgaard van Gijsbert van wel 55 hectare groot!

Werk in de boomgaard
Gijsbert houdt met 2 vaste medewerkers de kersenbomen goed in de gaten. Wanneer een boom weinig kersen oplevert, wordt deze gerooid en wordt er een nieuwe boom geplant. Een kersenboom heeft niet meteen vanaf het begin een goede kersen opbrengt. Hiervoor is geduld nodig.

Pas in het derde groei-jaar kan Gijsbert kersen oogsten. De opbrengt is maar half zo groot als dat de boom later zal geven. Na het vierde jaar zit de oogst al op 75% en in het vijfde groei-jaar geeft de boom een volledige kersenoogst. Mits de omstandigheden goed zijn natuurlijk. Het weer is een belangrijke factor voor de kersenoogst. Kersen houden niet van regen, hierdoor zullen de kersen eerder openbarsten. Om deze reden spant Gijsbert dan ook een folie over zijn kersenbomen wanneer de kersen beginnen te kleuren.

Zomerfruit
Daarnaast zorgt het folie er ook voor dat spreeuwen geen kersen uit de bomen kunnen pikken. Insecten mogen de boomgaard wel in, er staan zelfs 30 bijenkasten! De bijen zorgen voor de bestuiving van de kersenbloesem. Wordt een bloem niet bestoven, dan zal hij niet doorgroeien tot kers.

Rond de zomervakantie kan het plukken van de kersen beginnen. Dit is handwerk waar de jongeren uit de omgeving Gijsbert bij helpen. In totaal worden de bomen twee keer geplukt per jaar. De eerste ronde blijven de kersen die nog niet rijp zijn hangen. Deze worden bij de tweede ronde geplukt.

Wist u dat
Het is ras afhankelijk of kersen donkerblauw worden of lichter van kleur of zelfs rood blijven. In de winkel herken je een lekkere kers dan ook niet aan zijn kleur of uiterlijk, maar aan zijn smaak. 

Bewaartip
Kersen kun je langer bewaren in de koelkast. Haal ze er op tijd uit, want met een temperatuur boven de 10ᵒC komt de smaak het best tot zijn recht!

Lees verder


Winters genieten met spruitjes uit Zeeland

Spruitjes horen bij de winter. Op het bedrijf van Klompe en Van der Linde worden onze spruitjes geteeld. Zij gaan direct van het land naar de winkel. Spruitjes zitten boordevol vitamines en mineralen en komen dagelijks vers van het land. Spruitjes moeten niet te lang koken, 10 minuten aan de kook is prima. Ze zijn eindeloos te varieren.

Lees verder


Oerfruit, natuurlijk lekker!

Bij MCD voeren we het label OER-fruit. Dit staat voor de beste kwaliteit uit de boomgaard. De ambachtelijkheid en expertise van onze telers vormen de garantie voor kwaliteit en vertrouwde herkomst. De appels en peren op onze groente- en fruitafdeling zijn uiteraard meerdere malen gecontroleerd op kwaliteit. U vindt bij ons dan ook alleen de allerlekkerste appels en peren. Op de website van Oerfruit vindt u meer informatie over het oerfruit en inspiratie om in de keuken aan de slag te gaan met appels en peren www.oer-fruit.nl.

Lees verder


Zelf vers sinaasappelsap persen!

Bij MCD kunt u zelf uw verse sinaasappelsap persen! Het apparaat staat op de groente- en fruitafdeling en met slechts één druk op de knop heeft u een flesje vol heerlijk vers sap. U kunt het verse sap in de koelkast tot 24 uur na uw aankoop bewaren. Uiteraard zit het sap boordevol vitaminen en past dit in een bewuste levensstijl. In veel van onze winkels kunt u tevens een heerlijke verse smoothie tappen. Gezond en lekker was nog nooit zo makkelijk!

Lees verder


Joost Matijsen teelt de lekkerste komkommers

In de kas van onze komkommerteler Joost Matijsen worden begin van het jaar 50.000 komkommerplanten geplant. De planten zijn op dat moment 50 cm groot. Als ze groot genoeg zijn, worden ze gesplitst. Hierdoor verdubbelt het aantal plantenkoppen waaronder de komkommers groeien. Joost vertelt dat hij jaarlijks 6 miljoen komkommers teelt!

Hoge draad
Joost teelt de komkommers op hoge draad, dit houdt in dat de komkommers via een draad naar boven groeien en blijven groeien. De draad hangt op 4,5 meter hoogte. Als de plant deze hoogte bereikt heeft, wordt hij via de draad verder geleid totdat de plant 22 meter lang is.

Om de dag worden komkommers geoogst. Joost en zijn team hebben 6 dagen per week werk in de kas. Een komkommerplant maakt uit zichzelf heel veel vruchten. Door het teveel aan bladeren en vruchten weg te snijden krijgen de vruchten die nog aan de plant hangen genoeg licht. Zo kunnen ze groot groeien en een goede smaak ontwikkelen waar de komkommers van Joost bekend om staan.

Klasse 1
Alle komkommers van Joost hebben het klasse 1 label. Dit houdt in dat de komkommer een goed gevulde cilinder heeft, de beste smaak heeft en recht is. Een kromme komkommer is tijdens de groei ergens tegenaan gegroeid. Dit kan een blad zijn van de plant of een andere komkommer, hierom snijden Joost en zijn medewerkers overtollige bladeren en vruchten weg.

Half juni worden de planten herbeworteld. Een stek van de plant wordt op steenwol gelegd en ontwikkelt nieuwe wortels waardoor hij opnieuw gaat groeien. Als een komkommer groeit, wordt hij na 14 tot 17 dagen geoogst en naar de winkel gebracht.

Het cellofaan dat om de komkommer zit is ter bescherming van uitdroging. Veel mensen bewaren de komkommer in de koelkast en door dit plastic kan de komkommer beter tegen de kou. Een komkommer kan dan ook het best worden bewaard op een koele, donkere, droge plaats.

Lees verder© MCD Supermarkten 2019 - Privacybeleid - site by AmpedMijn dichtstbijzijnde MCD Supermarkt is

Kies uw locatie en toon de aanbiedingen die voor u van belang zijn!

×

Mijn dichtstbijzijnde MCD Supermarkt is

Kies uw locatie en toon de aanbiedingen die voor u van belang zijn!

Zoek mijn dichtstbijzijnde MCD Supermarkt

×