MCD Supermarkt

Mijn MCD Aarle-Rixtel

Kies hier uw winkel

Kersen uit de Hoeksche Waard

Geboren en getogen in de Betuwe is kersenteler Gijsbert van Randwijk letterlijk opgegroeid tussen de fruitbomen. Als klein jongetje was hij al gek op kersen. In de boomgaarden in de buurt was hij dan ook vaak te vinden om te snoepen van de kersen die niet waren geplukt.

Van jongs af aan riep Gijsbert dat hij later als hij groot was ook kersen wilde telen. Maar dan moesten de bomen zo gekweekt zijn dat ze niet meer zo hoog waren (7 meter). Kersenbomen worden nu zo gekweekt dat ze maximaal 3,5 meter hoog worden. In de Hoeksche Waard vindt u de kersenboomgaard van Gijsbert van wel 55 hectare groot!

Werk in de boomgaard
Gijsbert houdt met 2 vaste medewerkers de kersenbomen goed in de gaten. Wanneer een boom weinig kersen oplevert, wordt deze gerooid en wordt er een nieuwe boom geplant. Een kersenboom heeft niet meteen vanaf het begin een goede kersen opbrengt. Hiervoor is geduld nodig.

Pas in het derde groei-jaar kan Gijsbert kersen oogsten. De opbrengt is maar half zo groot als dat de boom later zal geven. Na het vierde jaar zit de oogst al op 75% en in het vijfde groei-jaar geeft de boom een volledige kersenoogst. Mits de omstandigheden goed zijn natuurlijk. Het weer is een belangrijke factor voor de kersenoogst. Kersen houden niet van regen, hierdoor zullen de kersen eerder openbarsten. Om deze reden spant Gijsbert dan ook een folie over zijn kersenbomen wanneer de kersen beginnen te kleuren.

Zomerfruit
Daarnaast zorgt het folie er ook voor dat spreeuwen geen kersen uit de bomen kunnen pikken. Insecten mogen de boomgaard wel in, er staan zelfs 30 bijenkasten! De bijen zorgen voor de bestuiving van de kersenbloesem. Wordt een bloem niet bestoven, dan zal hij niet doorgroeien tot kers.

Rond de zomervakantie kan het plukken van de kersen beginnen. Dit is handwerk waar de jongeren uit de omgeving Gijsbert bij helpen. In totaal worden de bomen twee keer geplukt per jaar. De eerste ronde blijven de kersen die nog niet rijp zijn hangen. Deze worden bij de tweede ronde geplukt.

Wist u dat
Het is ras afhankelijk of kersen donkerblauw worden of lichter van kleur of zelfs rood blijven. In de winkel herken je een lekkere kers dan ook niet aan zijn kleur of uiterlijk, maar aan zijn smaak. 

Bewaartip
Kersen kun je langer bewaren in de koelkast. Haal ze er op tijd uit, want met een temperatuur boven de 10ᵒC komt de smaak het best tot zijn recht!
© MCD Supermarkten 2022 - Privacybeleid - site by AmpedMijn dichtstbijzijnde MCD Supermarkt is

Kies uw locatie en toon de aanbiedingen die voor u van belang zijn!

×